Arvomme

Tältä sivulta voit lukea, mitkä arvot ohjaavat yhdistyksemme kaikkea toimintaa.

  • Neuromoninaisuus: Neuromoninaisuus tarkoittaa, että aivojen moninaisuutta pidetään luonnollisena osana ihmisyyttä, aivan kuten ihonväri, sukupuoli tai seksuaalinen suuntautuminen yms. Neuromoninaisuuden periaate on, että jokaisella on oikeus yhdenvertaisuuteen, kunnioitukseen ja täyteen yhteiskunnalliseen osallisuuteen neurotyypistä riippumatta. Tämän saavuttamiseksi huomioimme sekä yksilön toimintakyvyn että ympäristön vaikutukset yksilön asemaan. Neuromoninaisuus-liike ajaa erityisesti neurovähemmistön yhdenvertaisuutta.
  • Yhdenvertaisuus: Kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia – se vaatii aktiivisia tekoja. Tämä tarkoittaa sekä yksilöllisten tarpeiden huomioimista että ympäristön mukauttamista niin, että kaikilla on todellinen mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa.

    Ymmärrämme yhdenvertaisuuden intersektionaalisesti, eli eri identiteettien ja niiden risteävien vaikutusten kautta. Neurovähemmistöön kuuluvan oikeudet ja kokemukset eivät ole irrallaan muista taustatekijöistä, kuten sukupuolesta, etnisyydestä tai vammaisuudesta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että edistämme saavutettavuutta, esteettömyyttä ja syrjimättömyyttä kaikessa toiminnassamme – jotta yhdenvertaisuus toteutuisi sanojen lisäksi myös teoissa.

  • Yhteisöllisyys: Yhteisöön kuuluminen on jokaisen perustarve. Luomme turvallisia ja hyväksyviä yhteisöjä, joissa neurovähemmistöön kuuluvat voivat tuntea olevansa arvostettuja ja kykeneviä toimijoita. Tiedämme, että maailman muuttaminen vaatii yhteistyötä ja dialogia, joten teemme yhteistyötä eri toimijoiden kanssa saavuttaaksemme yhteiset tavoitteemme ja luodaksemme paremman, neurovahvistavan, maailman.
  • Osallisuus: Osallisuus tarkoittaa, että jokainen voi tuntea kuuluvansa joukkoon, osallistua aktiivisesti ja vaikuttaa sekä elämäänsä että yhteiskuntaan. Käytännön keinoilla varmistetaan, että kaikki neurovähemmistöön kuuluvat voivat osallistua ja heitä osallistetaan omista lähtökohdistaan käsin. Pyrimme luomaan tiloja, joissa jokainen voi kasvaa ja kehittyä ilman pelkoa häpeästä tai tuomitsemisesta, ja jossa myötätunto ohjaa toimintaamme. Valvomme vammaissopimuksen ja muun lainsäädännön ja neurovähemmistön etujen toteutumista lainsäädännössä, työelämässä, koulutuksessa ja palveluissa.